Telemetrické sledování prostorové aktivity ježků

  
   
 

Ježek je běžným zástupcem naší fauny, se kterým se můžeme setkat v zemědělsky intenzivně využívané krajině, stejně tak jako v přírodních oblastech. Člověka doprovází i do hustě osídlených aglomeracích, kde dle možnosti využívá výhod takovéhoto soužití. Ne vždy se však jedná o vztah bezproblémový, o čemž svědčí velké množství ježků přejetých auty. Z důvodu lepšího pochopení jejich prostorové aktivity jsem realizovali studii telemetrického sledování ježků (v tomto případě se jednalo o ježka západního Erinaceus europaeus), kdy jsme několik jedinců vybavili miniaturními vysílačkami a sledovali po jak velkém území se pohybují, jaké biotopy preferují a kde přečkávají den, než vyrazí za nočními toulkami.

Ježci si vytváření stabilní domovské oblasti, ve kterých se trvale zdržují a tyto oblasti se nemění ani v průběhu let. Jejich velikost se značně různí v závislosti na typu biotopů, nicméně obecně platí, že domovské oblasti dospělých samců bývají výrazně větší než v případě samic či nedospělých jedinců (20 – 50 ha vs. 10 – 12 ha). To samé platí také pro vzdálenosti, které urazí za jedinou noc. V případě dospělých samců se jedná o 900 – 1.500 m (někdy i přes 3 km), u samic a nedospělých jedinců o 600 – 1.000 m (někdy přes jeden km), přičemž v suburbánních biotopech to bývá více než někde na okraji lesa. Na pohyblivost má tak vliv reprodukční sezóna, období březosti a péče o mláďata.

Ježci dokáží vyvinout rychlost 60 či dokonce až 120 m/min, nicméně obvyklejší bývá pohyb výrazně pomalejší (2 až 4 m/min).

Domovské oblasti několika jedinců se často překrývají, což platí pro obě pohlaví. Vzájemná agresivita bývá vzácná a ježci se navzájem dle možnosti vyhýbají. Mladí jedinci se rozbíhají do okolí již během prvních měsíců života, a to buď před hibernací nebo až po ní.

Ježci si volí preferovaný úkryt, do kterého se mohou vracet každý den nebo po určité době, strávené jinde. Jeden takovýto úkryt může využívat i více jedinců, velmi zřídka však najednou. Ježci mají dobré navigační schopnosti. Do jejich úkrytu je navede výborný čich a určitou roli hraje také zrak.

 
32 trekrů jednoho z ježků (některé opakovaně na stených místech)           Domovská oblast (95% minimum convex polygon)
     
V rámci své domovské oblasti měl jeden hlavní úkryt, kam se opakovaně vracel k dennímu odpočinku          Domovská oblast (kernel density estimator)
 
Přesuny územím    

 

... a případní zájemci o práci v R zde naleznou script modelování prostorové aktivity a zdrojový soubor s treky ježka F7. Hodně štěstí, ve scriptu je vždy co vylepšovat.