Agro-ekologický výzkum

  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Modelování emisí skleníkových plynů ze zemědělských provozů

Zemědělství zahrnuje velmi různorodé aktivity, praktiky a postupy, které mají za následek emise případně „sinky“ skleníkových plynů a obecně platí, že tyto emise lze ve srovnání s průmyslovými odvětvími, díky své biologické podstatě podchytit a následně kvantifikovat výrazně obtížněji. Mimo jiné i z toho také vyplývá široká variabilita odhadů podílů zemědělských skleníkových plynů na celkové produkci v rámci jednotlivých členských zemí EU. Bez ohledu na přesnost těchto odhadů se jedná o příspěvky významné. Na druhé straně je však zemědělský sektor v rámci změn využívání půdy také významným „sinkem“ skleníkových plynů.

Pro Ministerstvo zemědělství jsem realizovali projekt zaměřený na modelování emisí skleníkových plynů ze zemědělských podniků a prověření tohoto modelu v reálných podmínkách. Za tímto účelem byl v několika desítkách farem proveden screening technologií a výrobních postupů, majících dopad na emise skleníkových plynů. Tyto technologie byly pomocí několika modelů hodnoceny z hlediska emisí skleníkových plynů a následně byla vypočtena emisní bilance jednotlivých podniků resp. provozů. Pro jednotlivé technologie a provozy byla navržena sada mitigační opatření a modelem byl kvantifikován jejich přínos ke snížení emisí skleníkových plynů.

Výstupem z projektu byl mimo jiné návrh celorepublikového systému emisní bilance skleníkových plynů ze zemědělských zdrojů.

 

Vliv Programu rozvoje venkova a zalesňování orné půdy na zmírňování změn klimatu

Agro-environmentální opatření Programu rozvoje venkova a zalesňování orné půdy mají velký potenciál přispívat k sekvestraci uhlíku a tak omezovat emise skleníkových plynů a zmírňovat změny klimatu. Z důvodu kvantifikace tohoto přínosu byl pro Ministerstvo zemědělství realizován výzkumný projekt zaměřený na procesy sekvestrace uhlíku půdami na pozemcích obhospodařovaných v rámci dotačních titulů PRV.

V rámci této studie byl proveden velkoplošný celorepublikový terénní monitoring obsahu organického uhlíku v půdách, na kterých jsou aplikovány dotační tituly PRV a byla hledána odezva na změny menagementu obhospodařování v rámci PRV. Zároveň byly tyto procesy sekvestrace modelovány, přičemž výstupem byl návrh úprav stávajících agro-environmentálních dotačních titulů takovým způsobem, aby lépe zohledňovaly přínosy pro zmírňování změn klimatu.