Agro-ekologický výzkum

  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Zadržování vody v zemědělské krajině

Tento výzkumný projekt byl zaměřen na drobné mokřady spontánně a opakovaně vznikající na obhospodařované zemědělské půdě jako stabilizátor vodního režimu v krajině. Jedná se o velmi častý fenomén, jehož podchycení může výrazným způsobem přispět ke zvýšení ekologické stability intenzivně obhospodařovaných zemědělských oblastí. Studie se dále zabývala těmito mokřady z hlediska jejich funkce při udržení vody a živin v zemědělské krajině.

Výsledkem byl mimo jiné návrh pro přípravu nového agro-environmentálního programu, zaměřeného na stabilizaci vodního režimu a živin v zemědělské krajině.

 

Koncentrace dusičnanů v trvale zamokřených plochách na orné půdě a vliv polních hnojišť na koncentrace dusičnanů v drobných vodních vodotečích

Uskladňování chlévské mrvy na zemědělské půdě mimo skladovací objekty může mít za následek intenzivní vyplavování dusíkatých látek do podloží a jejich následný transport do vodotečí. Intenzita tohoto nežádoucího procesu, který má za následek eutrofizaci, závisí na mnoha činitelích, mezi kterými se uplatňuje roční doba, klimatické podmínky, půdní podmínky, svažitost pozemku a doba uskladnění. V každém případě se však jedná o místně potenciálně významný zdroj nežádoucí eutrofizace vodotečí či vodních nádrží.

Za účelem posouzení významnosti vlivu těchto polních složišť hnoje na okolí jsme realizovali agro-ekologický výzkumný projekt měření indexu NDVI v tkáních rostlin v okolí těchto polních hnojišť. Pozornost byla věnována především trvale zamokřeným plochám na orné půdě, jakožto sinkům dusíku z blízkým polních složišť hnoje. Byla hledána odpověď na otázku, nakolik je tento dusík z půdy odnímán mokřadní (nitrofilní) vegetaci.

 

Posouzení účinnosti travnatých pásů při omezování eutrofizace vod - Vliv travnatých pásů podél drobných vodotečí na odnímán dusíku vyplavovaného z přilehlé orné půdy.

Účelem této studie, realizované pro Ministerstvo zemědělství, bylo hodnotící vlivu mokřadní vegetace, jakožto filtračních pufrů, zachycujících dusík vymývaný z okolních zemědělských ploch a zabraňujících tak eutrofizaci vodotečí. Pozornost byla zaměřena na vegetaci periodicky zaplavovaných travních pásů, které se nacházejí mezi kulturou polních plodin a drobnou vodotečí.