Remote sensing

  
   
 

Dálkový průzkum země (Remote sensing) je v mnoha odvětvích ochrany životního prostředí či ekologického a biologického výzkumu velmi žádaným zdrojem prostorově lokalizovaných informací. Se vzrůstajícím spektrálním a prostorovým rozlišením scén (satelitních snímků) a zároveň s jejich klesající cenou, využití těchto dat roste a jejich aplikace se tává skutečností i tam, kde dříve byla k dispozici pouze pro vojenské účely. Zde je možno vidět pěkné aplikace družicových scén s velmi vysokým rozlišením ... počítání pakoně ve východoafriceké Masai Mara, či tučňáků v Antarktidě.

Díky výzkumnému projektu "Migratory Burchell's zebra (Equus burchellii) in northern Botswana (Bartlam-Brooks et al. 2013)" jsme měli možnost zabývat se hledáním závislostí mezi klimatickými a vegetačními podmínkami na dvou místech severní Botswany (delta řeky Okavango a pláně Makgadikgadi), kde dochází z pravidelným migracím zeber. Pomocí satelitních snímků z družice Modis jsem hledali příčiny těchto přesunů, tj. proč zebry jednu oblast opouštějí a putují do druhé oblasti. Více zde.

V šedesátých letech minulého století byly tyto migrace přerušeny výstavbou dlouhého plotu, který oddělovat oblast divoké zvěře s výskytem slintavky a oblast dobytkářskou, která měla být takto ochráněna. Důsledkem bylo přerušení migrace zeber. Kolem roku 2010 byl tento plot stržen a zebry velmi rychle opět začaly migrovat. Zajímavé je přitom to, že žádná zvířata, která by si původní migraci pamatovala, již nemohla žít. Zebry přitom Okavango opouštějí ještě za klimatických a vegetačních podmínek, které jsou v cíli jejich cesty výrazně horší, než v místě, které opouštějí.

Smyslem projektu bylo za použití dat ze satelitních snímků náhlédnout do klimatickýchvodních a vegetačních dějů, které v těchto oblastech probíhají a poodhalit mechanismy, které nutí zebry k migraci … souhrn výsledků souhrn.

 

... a případní zájemci o práci v R zde naleznou script pro práci se scénami družice MODIS. Stažení jednotlivých satelitních scén a jejich převod do formátu GeoTiff vyžaduje trochu dovedností (více zde), přičemž scény použité ve studii (a mnoho dalších) jsou k dispozici zde. Existuje elegantní script, kterým se celý tento postup jednoduše provede v R, problém je v tom, že nefunguje.